KRIGET, MATEN OCH – DEN GODA ÅKERJORDEN

Tragedin för befolkningen i Ukraina är förstås det allt överskuggande och akuta problemet. Men på sikt får kriget också påverkan på politiken i Lund. Den allra mest produktiva åkerjorden – just för vete och annan spannmål – finns i Ukraina. Den är lika bra som Klass 10-jorden utanför Lund och i sydvästra Skåne.

Ukraina står idag för en stor del av världens veteexport. Men Rysslands krig kan helt stoppa exporten av detta vete. I så fall kommer det pågående kriget att leda till höjda matpriser i Europa och kanske också i övriga världen.

Vetepriserna på världsmarknaden steg redan under krigets första dagar. Inte så konstigt. Ukraina och Ryssland står tillsammans för omkring 13 procent av den totala globala veteproduktionen. Nu varnar FAO (FN’s livsmedels- och jordbruksorganisation) för högre priser på livsmedel som mjöl, bröd, pasta och andra veteprodukter. Vetepriset på global nivå är det högsta sedan juli 2020.

Är det rätt att i dessa tider bygga hus på Sveriges och Europas allra bästa åkerjord? -Nej, svarar FörNyaLund.

Det var också rätt för några veckor sedan att skydda 42 hektar av Klass 10-jorden väster om NovaLund. FNL röstade då emot S, M & L i Lunds fullmäktige, de tre partier som ville exploatera den allra mest produktiva åkerjorden = Klass 10-jord på Västra Pilsåker. Och FNL och C fick majoritet genom att alla övriga partier slöt upp.