INVENTERA OCH FÖRBÄTTRA UTEMILJÖN PÅ LUNDS SÄRSKILDA BOENDEN
Motion till kommunfullmäktige i Lunds kommun
Omfattande forskning visar på betydelsen generellt av gröna miljöer för människors hälsa. Det finns ett samband mellan ökad livslängd och nära och tillgänglig natur och grönska. Det finns även forskning vad gäller människors behov av gröna miljöer i vårdsammanhang. Sambandet är extra starkt för personer som är sjuka eller svaga. Naturkontakt innebär en läkande kraft för äldre personer och bidrar till förbättrad upplevelse av hälsa.
Det finns även forskningsbaserade rekommendationer, som bidrar till god hälsa, för olika inslag i utemiljön på vårdboende. Nedan följer några exempel.
TRÄD OCH SKUGGIGA UTEMILJÖER
Många äldre mår dåligt av för höga temperaturer under de alltmer frekventa värmeböljorna i klimatförändringens spår. Träd sänker temperaturen både inomhus och utomhus genom att ge skugga. Att vistas nära grönskande träd men också att kunna betrakta dem inifrån är positivt för hälsan. Träd underlättar för de boende att följa årstidernas växlingar och stärker den biologiska mångfalden i utemiljön. Det bör finnas ett eller flera träd beroende på utrymme.
LÄTTILLGÄNGLIGHET
Utemiljön skall vara nära och lättillgänglig för de boende som själva kan vistas utomhus. Det skall vara enkelt och lätt att komma ut i boendets utemiljö avseende lås, trösklar mm. Ingången skall vara tydligt markerad från utsidan.
PROMENADSTRÅK
Sådana möjliggör motion såväl som lugna promenader. Markbeläggningen måste ha rätt bredd och passande yta även för rullstolar. Stråket bör ge möjlighet till olika upplevelser längs vägen och bör inte vara en återvändsgränd. Stråken utformas med fördel så att de kan användas i rehabiliteringsträning. Ett enkelt vattenarrangemang förhöjer upplevelsen.
SÄKERHET OCH TRYGGHET
Utemiljön skall vara trygg och säker, till exempel måste risken att falla eller halka vara mycket liten.
SOCIAL AKTIVITETER
En eller flera sittgrupper bör ge möjlighet både till sol, skugga, vindskydd och social samvaro. Även någon/några enskilda sittplatser med samma potential bör finnas.
FYSISKA AKTIVITETER
Till exempel lätt trädgårdsarbete genom upphöjda planteringsbäddar i sådan höjd att rullstolar kan komma tillräckligt nära bör finnas. Deltagande efter förmåga i lätta odlingsaktiviteter ger möjlighet till rika och stimulerande sinnesupplevelser (syn, doft och smak) och att följa årstidernas växlingar. För att garantera en utemiljö av god kvalitet på samtliga av Lunds särskilda boenden föreslår FörNyaLund kommunfullmäktige att besluta
– att vård- och omsorgsförvaltningen får i uppdrag att i samarbete med LKF inventera de särskilda boendenas utemiljöer utifrån ovan nämnda kriterier och vid behov föreslå åtgärder.
– att eventuella budgetpåverkande konsekvenser redovisas.
Börje Hed (FNL) Ledamot i kommunfullmäktige
Ann Tångmark Lundberg (FNL) Ledamot i kommunfullmäktige