ÄNDRAT ÄGARDIREKTIV FÖR KRAFTRINGEN AB

Motion till Lunds kommunfullmäktige, 2024-01-31

Kraftringen AB som ägs av Lunds kommun, Eslövs kommun, Lomma kommun och Hörby kommun utmärker sig genom ett gediget miljöarbete och genom att leverera en sund avkastning i form av utdelning till sina ägare. Tyvärr utmärker man sig också genom ägande av geografiskt och innehållsmässigt spridda verksamheter i Sverige och utomlands med till del långsökta kopplingar till invånarna i ägarkommunerna.

Man utmärker sig också genom att hålla bland landets högsta priser för sitt elnät och också leverera fjärrvärme till priser över genomsnittet i sina ägarkommuner trots att faktorer som tätbefolkade ägarkommuner och förhållandevis enkla förhållanden att dra ledningar borde leda till lägre prisnivåer.

FörNyaLund föreslår ändringar i gällande ägardirektiv som syftar till att på sikt i) koncentrera aktiviteten till kärnverksamheten i ägarkommunerna och ii) verka för rimligare priser på elnät och fjärrvärme.

Bolagets verksamhet och ändamål enligt gällande ägardirektiv 2021-02-16

Föremålet för och ändamålet med Kraftringens verksamhet framgår av bolagsordningen. Inom ramen för dessa ges Kraftringen i uppdrag att:

a) Aktivt bidra till samhällets klimatomställning

b) Eftersträva att utgöra den ledande energileverantören i ägarkommunerna och dess närområde.

c) Säkerställa att koncernens energileveranser sker med en hög leveranssäkerhet till ett marknadsmässigt pris.

d) Verka för en skälig utdelning till ägarna med hänsyn tagen till bolagets konsolideringsbehov. Förslag till utdelning ska årligen diskuteras på ägarsamråd innan årsstämma.

Kommentarer till nuvarande ägardirektiv avseende b) och c)

b) Kraftringen är redan den största energileverantören inom sitt närområde. Däremot är ägandet geografiskt spritt, från elnät i Småland till verksamheter i Västergötland och Norge. För motionären känns det tveksamt om ett kommunalt energibolag ska syssla med så spridd verksamhet. Ägande kräver ju att vi investerar också i andra kommuner och verksamheter som inte har med våra kommuninvånare att göra. Det borde ligga i Lundabornas intresse att fokusera på verksamheter i vårt närområde tex. att bygga ut vårt eget fjärrvärmenät.

c) Man kan diskutera vad ett marknadsmässigt pris i en monopolistisk marknad är. Om det inte finns några konkurrenter borde prisnivån på sikt inte ligga högre än genomsnittet bland landets kommuner.

Förslag till nya ägardirektiv för b) och c)

b) Koncentrera verksamheten genom att sälja delar av den så att en allt större del på sikt ligger inom kärnområdet produktion och distribution av energi inom ägarkommunerna.

c) Säkerställa att koncernens energileveranser sker med hög leveranssäkerhet till marknadsmässigt pris. För elnät och fjärrvärme ska priset på sikt inte överstiga genomsnittet av landets kommuner.